Ülkemizde adını görmeye alışık olduğumuz café , bistrot kavramları ne kadar doğru kullanıyoruz veya biliyoruz? Size Fransa’daki yemek mekanı türlerini sunuyorum. Haydi bu konuyu aydınlatalım!👇
Restaurant
Restoranlar; kalitesine göre çeşitli fiyatlarda yemekler sunan ve günün belirli saatlerde açılıp belli saatlerde kapanan mekanlardır. Genelde haftanın bir günü kapatılan restoranlar, Fransız yasalarına göre fiks menü seçeneği sunmak zorundadır ayrıca menüleri matbaa baskısıyla hazırlanır.

Bistrot
Bistrolar, restoranlardan daha küçük olan ve menüleri tebeşirle tahtaya yazılan veya sözlü olarak müşterilere aktarılan mekanlardır. Genelde daha basit ve çabuk hazırlanan yemekler sunarlar. Bistrolara Fransız filmlerinden aşina olabilirsiniz.

Bouchon
Bouchon, Lyon kentinde yaygın olan bir lokanta türüdür ve özellikle kaz ciğeri, domuz rostosu, domuz sucukları gibi Lyon’un yöresel yemekleri üzerinde uzmanlaşmışlardır. Paris’te ’bistro’ olarak bilinirler.

Brasserie
Brasserie, rahat bir atmosfere sahip olan ve bütün gün açık olan, günün her saatinde aynı menü sunan mekanlardır. En çok sauerkraut (Alman lahana turşusu) ve deniz ürünleri servis ederler.
Brasserie, Fransızca “birahane” anlamına gelir. Bir brasserieye girmişseniz; büyük ihtimalle profesyonel bir hizmet, basılı menü veya geleneksel olarak beyaz ketenlere sahip olan bir mekan göremeyeceksiniz. Bu restoranların en eski örneği 1793 yılında kurulan “La Mère Catherine” adlı yerdir. 👇

Café
Daha çok kahve ve alkollü içecekler servis edilen kafelerde, masa ve sandalyeler çoğunlukla kaldırım üzerindedir. Yemek seçenekleri sınırlıdır; croque-monsieur (buradan ulaşabilirsiniz), salata, moules-frites (midye ve patates kızartması) popüler servislerdir. Kafeler çok erken saatte açılır ve akşam 9 civarında kapatılır. Terasta, fiyatların daha yüksek olabileceği kafeler vardır.

Salon de Thé
Kelime olarak çay salonu anlamına gelen salon de thé, pastanelere benzeyen mekanlardır. Burada pasta, salata, sandviç gibi yiyecekler ve çay, kakao, chocolat à l’ancienne (kakaolu sıcak bir içecek) içecekler servis edilir. Alkollü içki servisi yoktur. Salon de thé’ler öğlene doğru açılır ardından akşama doğru kapanır.

Bar
20. yüzyılda yaygınlaşan barlarda, kokteyl ve alkollü içeceklere yer verilir. Amerikan tarzı barlara benzerliğiyle dikkat çekan mekanlar genellikle akşam 6 gibi açılır ve gece 1 gibi kapanır. Sabaha kadar açık durmazlar.

Okuduğunuz için teşekkürler! Beğenmeyi , yorum yapmayı ve paylaşmayı unutmayınız!
