Baktıkça ağızları sulandıran Fransız tatlılarının 2.bölümü ile gözlerinize bayram ettirmeniz için sizi aşağıya davet ediyorum👇
1. Pots de Crème

Küçük kaplarda servis edilen bu tatlı aslında İngiliz mutfağından esintiler de taşıyor. Yapımında İngiliz custard sosu -Fransızlar bu sosa la crème anglaise derler- kullanılır.
Tatlı ve yoğun bir kremadır ve genellikle vanilya ile tatlandırılır. Fırına verilip sertleştirilmesi sağlanır. Pots de créme yapılırken çok farklı tatlar ile renklendirmek mümkündür. Klasik çikolatalı tarifi denemek istemezseniz tarçınlı, taze naneli, bademli, fıstıklı ya da çaylı tarifleri seçebilirsiniz.
2. Charlotte

Tarihte ilk kez Fransa’nın en ünlü şeflerinden Marie-Antoine Carême’in ellerinden çıkmış olan charlotte (şarlot diye okunur) klasik Fransız tatlıları arasında yer almaktadır.
Kakaolu kekin koyu kıvamlı pudinglerle birleştirilmesiyle ve bisküvi, muhallebi ve taze meyvelerle hazırlanmasıyla sofralarımıza konuk olur. Bu pastanın en güzel tarafı, krema ağırlığını hissetmemeniz.
Hem sıcak hem de soğuk olarak servis edilen şarlot, hafif tatlı istediğinizde aklınıza ilk gelecek isimlerden!
3. Religieuse

Religieuse kelime olarak rahibe demektir. Rivayete göre üzerindeki ganache (pastanın üzerini kaplayan sos) rahibelerin kıyafetlerini andırdığı için bu ad verilmiş.
Altta büyük, üstte küçük bir top choux (hamur) bulunur ve içi, arası,üstü için üç ayrı kremayla hazırlanır. İçine çikolata, kahve veya vanilya bazlı crème pâtissière (pastane kreması) konulup üstü farklı tatlarda oluşturulan ganache ile süslenir.
Günümüzde şefler geleneksel tarife yeni bir hava vermek için çalışırlar. Öyle ki lavantalı, kestaneli veya viskili tariflere rastlamak mümkündür.
4. Tuile

Sırada çıtır çıtır bir lezzet var: tuile. Özünde hafif kuru ve gevrek bir yapıya sahip olan tuile aslında kurabiye kategorisinde de değerlendirilebilir
. Fransız mutfağında tuile, tıpkı mus tatlısı gibi hem tatlı hem de tuzlu olarak tüketiliyor.Misafirlerinize hazırlayacağınız sunumları daha da şık hale getiren tatlı; tereyağı, yumurta akı, un ve şeker ile hazırlanıyor.
Yaratıcılığınız doğrultusunda isterseniz dondurma ile, isterseniz meyve, krema ya da puding ile süsleyerek servise hazır hale getirebilirsiniz!
5. Tarte Tatin

Adını, onu icat eden ve otellerinde servis eden Tatin kardeşlerden alan tarte tatinı tatlı bir börek gibi düşünebilirsiniz. Fransız mutfağından dünyaya yayılan tatlılardan biri olan tarte tatin, hamur işi ve meyve dilimleri ile hazırlanan bir tatlıdır.
Yapımında en çok elma ve portakal dilimleri kullanılır. Tarte tatinin en önemli noktası ise, meyveleri tarta eklemeden önce şekerle karamelize etmektir.
6. Flan de Coco

Sütlü tatlılar sevenler için de nefis bir seçenek var. Fransız tartı olarak bilinen flan de coco; limon sosu, çikolata, hindistan cevizi ve karamel gibi farklı çeşitlere sahiptir.
Elma, portakal gibi meyvelerle de hazırlanabilir . İsteğe göre tatlı veya tuzlu çeşitleriyle sunulur. Tabanı yumuşacık olan flanın üstü isteğe göre karamel, çikolata veya limon sosu ile tatlandırılır. Tatlı krizlerini bastırabileceğine inanıyorum hahah!
7. Vogue

Vogue, kelime olarak ‘moda olan’ anlamına geliyor. Vogue tatlısı yaklaşık 15 dakikada hazırlanıyor ve hiç pişirilmiyor! Bu tatlıyı, çikolata sosu ile zenginleştirebilirsiniz.
Ana malzemeleri krem şanti, bebe bisküvisi ve muz olan bu tatlı, isteğe göre farklı meyvelerle de hazırlanabilir. Tatlı kalıplarına eklendikten sonra üzerini çikolata sosu veya meyve sosu ile zenginleştirebilirsiniz.
8. Puits d’amour

Puits d’amour kelime anlamı olarak ‘aşkın güzel hâlleri’dir. Bu romantik tatlı içi boş bir Fransız pastasıdır. Merkez genellikle frenk üzümü jöle veya ahududu reçeli ile doldurulur.
Tabii ki sadece bu yöntemle değil : reçeli vanilyalı pasta kremasıyla değiştirerek de hazırlayanlar var. Pastanın yüzeyine pudra şekeri serpilir veya karamel ile kaplanır. Sonra da mideye indirilir.
9. Gâteau St. Honoré

La pâte à choux (hamur), karamel sos, chiboust krema ile hazırlanan bu tatlı, çıtır taban üzerinde sunulur. Fransız fırıncıların koruyucu azizi Saint Honoré’den adını alır.
İlk kez 19. yüzyılda Paris’te icat edilmiştir ve ilk versiyonu chiboust kreması ile doldurulmuş halka şeklinde bir çörektir. Tatlıyı düzgün bir şekilde hazırlamak büyük çaba ve beceri gerektirdiğinden genellikle özel günler, kutlamalar veya bayramlarda yapılır.
Modern hâli alışılmadık tatlar veya tropikal meyveler içerse de temelde vanilya aromalısı en popüler olanıdır.
10. Beze

Bezenin Fransızcası ‘baiser’dir ve öpücük anlamına gelir. Yeniden romantik bir tatla beraberiz. Yalnızca 3 malzeme ile hazırlanan beze, ‘mereng’ ismiyle de bilinir.
Soğuk çırpılmış, ılık çırpılmış beze ve sıcak çırpılmış beze olarak üçe ayrılır. Sıcak çırpılmış beze ‘İtalyan bezesi’ olarak da geçer. Yapılışı çok zor olduğu için daha çok pastanelerde yapılır.
Bir köpük kurabiye çeşidi olan beze genellikle meyve, dondurma ve pastalarla servis edilir.
Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim! Beğenmeyi , yorum yapmayı ve paylaşmayı unutmayınız!
